De juiste muzikale noot voor je huwelijksceremonie

Lars Zebregs - muzikant bruiloft - muziek tijdens bruiloft - muziek bij ceremonie

De muziek tijdens je huwelijksceremonie… Ja, ik als muzikant zal niet zeggen dat het niet belangrijk is, maar geloof me het ís ook écht belangrijk! En weet dat er zo veel meer uit te halen valt dan enkel wat muziek af te spelen op drie of vier geijkte momenten in de ceremonie.

Samen met het bruidspaar zoek ik altijd naar de juiste spanningsboog in de ceremonie. Wat is dat dan? Nou, wanneer je enkel voor de mierzoete ballads kiest dan zal de romantiek er ongetwijfeld van af spatten, maar dan mist er bijvoorbeeld een beetje pit. De juiste balans in de muziek zal ook de woorden die gezegd gaan worden beter dekken, jullie gasten zullen meer verrast worden en het kan net het verschil maken tussen ‘een lange zit’ of ‘man, waar hebben we naar zitten kijken!? Dit was awesome!’.

Ik zeg altijd dat de ceremonie al begint op het moment dat jullie gasten zich richting de ceremonieplek begeven. Wat rustige instrumentale muziek doet het dan erg goed. Je zet alvast een sfeertje neer en men heeft het gevoel dat er iets staat te gebeuren. Ook die drukke oom en tante die altijd nadrukkelijk aanwezig zijn zullen op dat moment al meer ingetogen zijn en benieuwd naar wat er gaat komen.
Zit iedereen op zijn of haar plek? Let the show begin! Uiteraard zal jullie ceremoniemeester of de ambtenaar van de burgerlijke stand aftrappen met de huishoudelijke mededelingen om vervolgens het pad te plaveien voor de entree van de bruidegom. En laat hem nu ook effe zijn momentje hebben. Een ludieke entree, als dit bij hem past, met een flinke uitsmijter doet het echt altijd goed. Ja, ik speelde daar al vaker Casanova – Ultimate Kaos of Eye of the Tiger – Survivor en zelfs The Star Wars Anthem wordt niet geschuwd. Doe geen dingen die je simpelweg niet bent, maar schuw de knipoog zeker niet.

Dan is het moment daar voor de bruid om te shinen. Ik ben wel echt een serieus fan van de tranentrekker op het moment dat zij naar voren komt hoor. Gelukkig zijn er die in overvloed gemaakt door de jaren heen. Of het nu een klassieker is als She – Charles Aznavour of You are the reason – Calum Scott, vele mogelijkheden zijn er voor handen die op dat moment de juiste snaar zullen raken. Oh ja, ga niet je passen uittellen zodat je op het moment supreme acte de presence geeft. Dat maakt het veel te ingewikkeld en het belemmerd je plezier in het moment. Nee, kies dan voor een live artiest die het een en ander op het juiste moment weet te timen zodat jij lekker alles los mag laten en volledig kunt genieten.

Tja en dan de muziek tijdens de ceremonie zelf, tijdens alle mooie woorden die er worden gesproken. Nou, dat is sterk afhankelijk van de inhoud van de ceremonie. Ik probeer als muzikant zijnde dan ook zoveel als mogelijk af te stemmen met de spreker(s) en het bruidspaar waar de extra muziekmomenten kunnen gaan vallen. Er wordt een romantische passage uitgesproken en daaronder klinken rustige piano- of gitaarklanken en wanneer de spreker de laatste zin van dat hoofdstuk heeft gezegd neemt de muzikant het met zang over. Vervolgens is het het woord aan die goede vriend van het bruidspaar die altijd het hoogste woord heeft tijdens verjaardagen. Onder zijn betoog passen weer wat opgewekte noten en aansluitend misschien wel een stukje van een flinke uitsmijter als Wake me up –Aloe Blacc.

Woord en muziek het kan elkaar enorm versterken en hetgeen ik hierboven omschrijf kan alleen met live muziek gerealiseerd worden. Dat is mijns inziens ook de grote meerwaarde van een live muzikant ten opzichte van muziek die afgespeeld wordt.
Natuurlijk hoort er ook muziek bij de vaste momenten zoals het wisselen van de ringen, het tekenen van de akte én vergeet ook de geloften niet. Ah, dat is ook nog een mooie die ik graag met jullie wil delen. Als je voelt dat je enorme spanningen hebt om je gelofte uit te spreken, doe het dan vooral lekker niet. Waarom zou je daar de hele dag zenuwachtig voor zijn? Weet dat er legio andere mogelijkheden zijn. Je kunt de spreker jouw woorden uit laten spreken óf dat ene liedje dat precies hetgeen zegt wat jij aan jouw aanstaande wil meegeven. Laat dat liedje klinken via de muzikant en kies dergelijke liedjes voor elkaar in het geheim. Succes verzekerd!

Er zijn zo veel momenten in de ceremonie waarbij muziek past. The sky is the limit, maar doe vooral dingen die bij jullie passen en denk niet dat je iets moet doen omdat het zo hoort. Het is jullie dag en laat het dat vooral ook zijn.
Oh, vergeet ook niet die knaller op het einde he, waarbij jullie weglopen. To love somebody – Queen doet het heel goed of Shut up and dance – Walk on the moon.

Zoek je nog meer inspiratie luister dan naar mijn afspeellijst op Spotify: https://open.spotify.com/playlist/2ByX6oZvbOPI7Io92QKGkR?si=5b6745edb1ae4103 

Kijk vooral ook op de website van Lars voor meer informatie en zijn eigen nummers: https://larszebregs.nl/

Close

Aandacht. Beleving. Gevoel. Dat zijn de woorden die mij én mijn werkwijze uniek maken! Mijn doel is om jullie bruiloft als beleving in een fantastisch verhaal vol gevoel terug te geven in de foto’s!

Instagram

@jaentienbrienenfotografie

Volg mij